Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Δεσμοί της Σελήνης

Ο ρόλος και η επίδραση των Δεσμών είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους αστρολόγους πολλά χρόνια πριν. Ο Al Burini έλεγε ότι πρώτοι οι Βαβυλώνιοι ασχολήθηκαν με αυτούς και έκριναν την ταξινόμηση. Είχαν καταλήξει δηλαδή στο συμπέρασμα ότι ο Βόρειος Δεσμός αυξάνει τις επιπτώσεις των ευεργετικών ή των επιβλαβών πλανητών και ο Νότιος τις μειώνει. Βέβαια αυτό δεν ήταν αποδεκτό από όλους, διότι υπήρχε και η άποψη ότι πολύ απλά ο Βόρειος Δεσμός είναι καλός και ο Νότιος κακός. Αν το δούμε σε βάθος χρόνου και τα δύο συμπεράσματα είναι σωστά, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ουσιαστική διάκριση μεταξύ τους. Ωστόσο κάποιες φορές αυτή η διάκριση είναι εξαιρετικά σημαντική.
Το ότι υπάρχει αυτή η διαφωνία οφείλεται στην εμπειρία που ο καθένας έχει αποκομίσει από την γνώση του. Αλλά αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την Αστρολογία εμπειρικά ( που κάποιες φορές επιβάλλεται), χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον έλεγχο των δεδομένων μας. Μια σύγχυση στην κρίση μας μπορεί να προέρχεται από άτομα που μπορεί να βλέπουν για παράδειγμα έναν πλανήτη σε σύνοδο με τον Βόρειο Δεσμό και να το θεωρούν εξαιρετικά θετική ένδειξη, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπ όψιν την θέση του πλανήτη, την αξιοπρέπεια και την δύναμη του. Αν ας πούμε η σύνοδος του Βόρειου Δεσμού ήταν με μια Αφροδίτη στον Ζυγό είναι λογικό να είναι ευεργετική, αλλά εδώ, αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε  είναι αν ο Δεσμός θα ήταν το ίδιο ευεργετικός αν η Αφροδίτη βρισκόταν στον Σκορπιό.
Στην πραγματικότητα οι Δεσμοί της Σελήνης είναι 2 σημεία. Ο ένας δεσμός βρίσκεται Βόρεια του Ήλιου και ο άλλος Νότια. Το σημείο που διασχίζει την εκλειπτική με βόρεια κατεύθυνση είναι ο Βόρειος Δεσμός και το σημείο που την διασχίζει με Νότια κατεύθυνση είναι ο Νότιος. Ανάλογα με την κίνηση της  Σελήνης στην εκλειπτική,  που είναι η πορεία του Ήλιου γύρω από την Γη,  κινούνται και αυτοί.
Εδώ είναι που πρέπει και πάλι να επισημάνουμε τις ουσιώδης και συμπτωματικές δυνάμεις. Όταν ένας πλανήτης έχει ουσιώδης δύναμη, τόσο καλύτερα συμπεριφέρεται. Ακόμη και ένας κακός πλανήτης μπορεί να δείξει μια θετική του πλευρά. Η συμπτωματική δύναμη τον ωθεί να δράσει. Επειδή οι Δεσμοί δίνουν συμπτωματική δύναμη, φέρνουν τους πλανήτες που βρίσκονται δίπλα τους σε θέση ισχύος. Οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Βαβυλώνιους. Ο Βόρειος Δεσμός αυξάνει την ικανότητα ενός πλανήτη να δράσει, είτε για το καλό είτε για το κακό,  και ο Νότιος την μειώνει.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε κ το ζήτημα που υπάρχει σχετικά με τους Δεσμούς και τις όψεις που σχηματίζουν με τους  πλανήτες. Οι Δεσμοί είναι σημεία. Δεν είναι σώματα, δεν έχουν φως και είναι φυσικό να μην παράγουν ενέργεια κατά την κίνηση τους γιατί πολύ απλά δεν κινούνται οι ίδιοι. Αυτή που κινείται είναι η Σελήνη. Άρα είναι απίθανο να μπορούν να δημιουργήσουν όψεις. Ο Frawley σε ένα από τα βιβλία του, παρομοιάζει τον Βόρειο δεσμό με μια καρέκλα. 'Οταν κάποιος πλανήτης κάθεται επάνω στην καρέκλα είναι λογικό να μπορεί να μοιράζει δώρα ή να πετάει πέτρες. Αν κάποιος βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο δεν μπορεί να επηρεαστεί από αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τον Νότιο Δεσμό που κατά κοινή ομολογία χαρακτηρίζεται "Μαύρη τρύπα". Δεν γίνεται να πέσουμε μέσα αν βρισκόμαστε δέκα μέτρα μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου